
سلسلههای ایران در گذر زمان
جمهوری اسلامی
(1358 )
Founder: روح الله خمینی
جمهوری اسلامی ایران پس از انقلاب ۱۳۵۷ و با رأی به نظام جمهوری اسلامی در همهپرسی ۱۲ فروردین ۱۳۵۸ تأسیس شد. این نظام بر پایهی اصول اسلامی بنا نهاده شده است. دوران پس از انقلاب شاهد تحولات عمدهای بوده، از جمله جنگ هشت ساله با عراق و تغییرات اجتماعی و سیاسی گسترده. جمهوری اسلامی ایران دارای ساختار حکومتی متمرکز و دینسالار است که در آن رهبری نقش کلیدی در تعیین سیاستهای کلان کشور دارد
نمایش بیشتر
پهلوی
(1304 تا 1358)
Founder: رضا شاه
آخرین حکومت پادشاهی در ایران ، حکومت پادشاهی پهلوی بود که توسط رضا شاه تاسیس شد ، دورهای از مدرنیزاسیون و سکولاریزاسیون ایران بود و در دوران پادشاهی محمدرضا شاه با انقلاب اسلامی 1979 به پایان رسید که منجر به تأسیس جمهوری اسلامی ایران شد و تغییرات عمدهای در جامعه ایرانی ایجاد کرد.عمر حکومت پهلوی ۵۴ سال بود.
نمایش بیشتر
قاجاریان
(1175 تا 1304)
Founder: آقا محمد خان قاجار
سلسله قاجار توسط آقا محمد خان قاجار بنیانگذاری شد و دورهای بود که ایران با چالشهای داخلی و فشارهای خارجی مواجه بود. این دوره شاهد تلاشهای نوسازی و تأثیرات فرهنگی غرب بود و با ورود تکنولوژیهای جدید و اصلاحات اجتماعی همراه بود.
نمایش بیشتر
زندیان
(1130 تا 1173)
Founder: کریم خان زند
حکومت زندیه توسط کریم خان زند، پس از حکومت افشاریه تاسیس شد .این حکومت شیراز را به عنوان پایتخت انتخاب کرد . پس از ۳۴ سال در زمان فرمانروایی لطفعلی خان زند این حکومت نیز به سلطنت خود پایان داد.
نمایش بیشتر
درانی
(1126 تا 1205)
Founder: احمدشاه درانی
سلطنت درانی (پشتو: د درانیانو واکمنی) که همچنین با نام سلطنت افغان و دولت سدوزایی شناخته میشود، دولتی بود که در قرون هجدهم و نوزدهم بر بخشهایی از آسیای میانه و جنوب آسیا فرمان راند. حکومت احمدشاه درانی آخرین امپراتوری افغان و دومین امپراتوری جهان اسلام در نیمهٔ دوم قرن هجده بود که حدود قلمرو آن را از هرات تا دهلی و از آمودریا تا دریای عرب دربر میگرفت.
نمایش بیشتر
افشاریان
(1115 تا 1175)
Founder: نادر شاه
افشاریه سلسلهای ایرانی و ترکتبار بود که در میانه قرن هجدهم میلادی بر ایران حکومت میکرد. سلسله افشاریه را نادرشاه افشار با قتل اشرف افغان و کنار گذاشتن شاهان صفوی بنیان گذاشت. در دوره حکومت نادر، ایران به بیشترین وسعت خود، از زمان ورود اسلام به ایران، دست یافت. نادرشاه توانست بخشهای زیادی از ارمنستان، گرجستان، تاجیکستان، عراق، کویت، ترکیه و امارات متحده عربی دست پیدا کند. با مرگ نادر، قدرت امپراتوری افشاریه از هم پاشید و میان زندیان و دیگر خانات تقسیم شد.
نمایش بیشتر
هوتکیان
(1088 تا 1117)
Founder: میرویس خان هوتک
هوتکیان (پشتو: د هوتکيانو ټولواکمني) دودمانی پادشاهی بود که بهدست افغانهای غلجی بنیان نهاده شد و طی دههٔ ۱۷۲۰ بر مناطقی از ایران و افغانستان حکومت کرد. این دودمان در آوریل ۱۷۰۹ بهدست میرویس خان هوتک که رهبری شورشی موفقیتآمیز در برابر شاهنشاهی رو به زوال ایران صفوی در جنوب افغانستان کنونی را به عهده داشت، پایهگذاری شد.
نمایش بیشتر
صفویان
(880 تا 1115)
Founder: شاه اسماعیل یکم
صفویان، که توسط شاه اسماعیل یکم تأسیس شدند، ایران را به یک امپراتوری مرکزی تبدیل کردند و شیعه دوازده امامی را به عنوان مذهب رسمی کشور برگزیدند. این دوره شاهد شکوفایی فرهنگی و هنری بود و باعث ایجاد تغییرات عمدهای در ساختار اجتماعی و سیاسی ایران شد.
نمایش بیشتر
قراقویونلو
(757 تا 848)
Founder: خواجه بیرم
قرهقویونلو یا قراقویونلو دودمانی از حاکمان ترکمان و مسلمان بود که نزدیک به صد سال (از ۷۸۰ تا ۸۷۴ ه.ق) بر آذربایجان، شرق آناتولی و قفقاز حکمرانی کردند. خانوادهٔ حاکم قراقویونلو از قبیلهٔ ییوا، به ویژه ایل بهارلو بودند. آنها از طوایفی بودند که هنگام حملهٔ مغول مساکن خود را حوالی دریاچهٔ خوارزم ترک کرده، به ایران آمدند و هر طایفه از آنان در جایی استقرار یافتند. هنگامی که دولت ایلخانان مغول منقرض شد، ترکمانان هم مانند سایر طوایف ترک از فرصت استفاده کرده صاحب قدرت شدند. این قبیله در شمالشرقی دریاچهٔ وان با مرکزیت ارچیش به قدرت رسیدند.
نمایش بیشتر
آققویونلو
(757 تا 880)
Founder: قره عثمان
آققویونلو سلسلهای ترکمان ایرانیمآب بودند که از سال ۱۴۵۰ تا ۱۵۰۱ میلادی بر بخشهایی ایران، عراق، آذربایجان، آناتولی و قفقاز فرمان راندند. بنیانگذار این دودمان قره عثمان بود که آققویونلوها را به یک قدرت محلی تبدیل کرد و اوزون حسن آن را به اوج خود رساند. این سلسله در سال ۱۵۱۴ میلادی و پس از مرگ سلطان مراد از میان رفت.
نمایش بیشتر
تیموریان
(749 تا 877)
Founder: تیمور گورکانی
ریشه تیموریان به مغولها برمی گردد . تیمور لنگ که از بستگان چنگیز مغول بود حکومت تیموریان را آغاز کرد . حافظ در دوران تیوریان می زیسته است . حکومت تیموریان پس از ۳۵ سال پایان یافت . البته در این دوران نیز حکومت های دیگری مانند آق قویونلو ، مرعشیان و قراقویونلو تشکیل شده بودند.
نمایش بیشترسربداران (716 تا 760)
Founder: خلیفه مازندرانی
سربداران نام جنبشی ایرانیتبار ایران، در سدهٔ هشتم هجری خورشیدی بود. پس از یکصد و بیست سال چیرگی مغولها بر ایران و بسیاری از مناطق آسیا، جنبشی مردمی در روستای باشتین و سبزوار خراسان علیه ستم و تعدی فرمانروایان مغول و عاملان آنان با شعار «سر به دار میدهیم تن به ذلت نمیدهیم» ایجاد شد. تلاش و پیگیری رهبران این قیام به تشکیل یک حکومت مستقل ملی و شیعهمذهب ایرانی در خراسان انجامید. مهمترین ویژگیهای این حکومت تنفر و انزجار از عناصر مغولی و تثبیت ایدئولوژی تشیع دوازدهامامی بود.
نمایش بیشترمظفریان (693 تا 772)
Founder: امیر مبارزالدین
آل مظفر یا مظفریان سلسلهای از پادشاهان ایرانی که در قرن هشتم هجری، در فاصله میان حملهٔ مغول تا یورش تیمور، عمدتاً در جنوب ایران، بر یزد و کرمان، فارس، اصفهان و خوزستان فرمانروا بودند و مرکز حکومت آنان شیراز بود. مظفریان مدتی هم بر سراسر ایران بزرگ به جز خراسان حکومت کردند.
نمایش بیشتر
ایلخانیان
(635 تا 715)
Founder: هولاکوخان
ایلخانان یکی از حکومت های مغول بود که توسط هلاکو تاسیس شده و با حکومت ابوسعید پس از ۷۹ خاتمه یافت . گفته می شود که مولانا در این دوره از تاریخ زندگی می کرد. البته باید اشاره کرد که پس از حکومت ایلخانا، در نقاط مختلف ایران ، حکومت های کوچک دیگری وجود داشتند مانند سربداران ، جلایریان ، چوپانیان، مظفریان و دیگر حکومت های کوچک دیگر.
نمایش بیشتر
غوریان
(527 تا 594)
Founder: علاءالدین حسین غوری
مغولان با پیروزی بر خوارزمشاهیان تا مدتی تحت کنترل چنگیزخان مغول حکومت کردند . در این دوران ، ایران به نابودی کشیده شد.
نمایش بیشتر
خوارزمشاهیان
(477 تا 598)
Founder: انوشتکین
دولت اسماعیلیهای الموت، حکومتی است که در سال ۴۸۳ ه. ق با تصرف قلعه اَلَموت توسط داعی اسماعیلی، حسن صباح پایهگذاری شد، و دوره فرمانروایی آنها تا ۶۵۴ ه. ق ادامه یافت. پایتخت این دولت در قلعه اَلَموت بود و بیشترِ فعالیت آنها، مبارزه با خلافت عباسی، دولت سلجوقی و مغولها بود. حسن صباح با تصرف دژهایی در سراسر ایران، عراق و شام، و با انجام تبلیغات گسترده در میان کشاورزان و بینوایان توانست حوزهٔ قدرت خود را گسترش دهد. سرانجام این دولت پس از ۲۰۰ سال حکومت، با حملهٔ هولاکو خان از بین رفت. اما سلسله امامت نزاری بعد از سقوط الموت همچنان تا امروز ادامه دارد.
نمایش بیشتر
اسماعیلیان
(468 تا 651)
Founder: حسن صباح
اتابکان لر کوچک یا خورشیدیان دودمانی از مردمان لرتبار که بین سالهای ۵۷۰ تا ۱۰۰۶ هجری قمری در لرستان و ایلام فرمانروایی میکردهاند. آل خورشید از طایفه جنگروی شعبه سلبوری بودند. سر سلسله اتابکان لر کوچک شاه شجاع الدین خورشید بود. ساکنان محدوده حکومت اتابکان و پایتخت این دودمان شهر شاپورخواست (خرمآباد کنونی) و مقر فرماندهیشان قلعه فلکالافلاک بود.
نمایش بیشتر
اتابکان
(533 تا 802)
Founder: شجاع الدین خورشید
آغازگر حکومت سلجوقیان طغرل بود و بعد از او آلب ارسلان، ملکشاه، سلطان سنجر و دیگر شاهان در این دوران حکومت می کردند سلجوقیان با شکست غزنویان حکومت خود را آغاز کردند و قدرت خود را با وزرای بزرگ تثبیت کردند . ولی در نهایت توسط خوارزمشاهیان، به حکومت خود پایان دادند.
نمایش بیشتر
سلجوقیان
(416 تا 573)
Founder: طغرلبیک
غزنویان یکی از حکومت های قدرتمندی بودند که حکومت خود را از افغانستان آغاز کردند و هندوستان را نیز فتح نمودند . آلپ تکین موسس حکومت غزنویان و خسروملک آخرین حاکم این دوران بود .حاکمانی مانند سلطان محمود غزنوی و سلطان مسعود نیز از فرمانروایان در این دوران بودند . حکیم ابواقاسم فردوسی در این دوران می زیسته است.
نمایش بیشتر
غزنویان
(342 تا 557)
Founder: آلپ تکین
آل بویه
(311 تا 434)
Founder: عمادالدوله علی
حکومت آل بویه در واقع استقلال طلبانی بودند که بعد از ورود اعراب برای برگشت به ایران قبل و به دست آوردن عزت ایرانی حکومت هایی مستقل را تشکیل دادند. عمادالدوله علی بنیانگذار حکومت آل بویه بود. حکومت آل بویه توسط عمادالدوله علی آغاز شد . در میان فرمانروایان آل بویه ، عضدالدوله از حاکمانی بود که در عمران و آبادانی کشور نقش بسیاری داشته و مشهورتر از دیگر حاکمان بودند . این حکومت در دوران پادشاهی ملک رحیم به پایان رسید."
نمایش بیشترزیاریان (307 تا 449)
Founder: مرداویج
صفاریان
(240 تا 381)
Founder: یعقوب لیث
آل زیار یا زیاریان ، خاندان کوچک در مناطق گیلان بودند که به تدریج حکومت تمام ایران را در دست گرفتند . مرداویج بن زیار بنیان گذار زیاریان ادعا می کرد که یکی از خاندان سلطنتی پیش از اسلام است. این حکومت نیز در نهایت در دوران حکومت گیلانشاه به کار خود پایان داد.
نمایش بیشترطاهریان (200 تا 252)
Founder: طاهر ذوالیمینین
یعقوب لیث با پیروزی بر حکومت طاهریان ، سلسله صفاریان را ایجاد نمود . عمرولیث ،پس از یعقوب بر تخت فرمانروایی نشست . این حکومت با ۱۳۴ سال فرمانروایی در زمان پادشاهی خلف بن احمد توسط فرماندهان سامانی خاتمه یافت.
نمایش بیشتر
سامانیان
(198 تا 383)
Founder: احمد بن اسد
پس از حمله و تهاجم اعراب ، اولین حکومت مستقل حکومت طاهریان بود که توسط طاهر ذوالیمینین یکی از سرداران مأمون تاسیس شد . پایتخت این حکومت طاهریان نیز نیشابور بود . این حکومت توسط یعقوب لیث صفاری در زمان محمد بن طاهر به کار خود پایان داد.
نمایش بیشتر
خلافت عباسی
(129 تا 200)
Founder: سفاح
پس از شکست صفاریان سامانیان حکومت خود را تاسیس کردند و تا ۱۲۴ سال حکومت کرده اند. پایتخت سامانیان بخارا بود و دانشمندان بزرگی همچون ابوعلی سینا و ابوریحان بیرونی در دوره سامانیان زندگی می کردند.
نمایش بیشتر
خلافت امویان
(40 تا 129)
Founder: معاویه
باوندیان
(34 تا 728)
Founder: باو
پس از تضعیف حکومت امویان ، ابومسلم خراسانی حکومت عباسیان را بنا کرده و بغداد را پایتخت آن انتخاب نمود . بیش از ۵۰۰ سال عباسیان حکومت کردند.
نمایش بیشترپادوسپانیان (34 تا 977)
Founder: پادوسبان یکم
حکومت اسلامی اعراب در ایران، پس از پیروزی اعراب در برابر ساسانیان شروع شد ، که امویان اولین حکومت آنها بودند. این حکومت دمشق را پایتخت خود اعلام کردند . این حکومت در سال چهلم هجری به وسیله معاویه بن ابی سفیان تأسیس گردید.
نمایش بیشترخلافت راشدین (23 تا 40)
Founder: ابوبکر
باوندیان دومین سلسله طولانی تاریخ ایران پس از پادوسبانیان و خاندانی ایرانی از پادشاهان طبرستان بودند که در حدود ۷۰۰ سال، بیشتر در مناطق کوهستانی طبرستان به خصوص سوادکوه، فرمان راندند. در طول این زمان، باوندیان سه بار فروپاشیدند. قلمرو آنان در طبرستان، از شمال به دریای خزر، از غرب تا گیلان و در شرق تا استرآباد، شامل شهرهای آمل، سارویه (ساری)، مهروان و آبسکون بوده ولی این تقسیمبندی در طول تاریخ دگرگون شدهاست.
نمایش بیشترگاوباریان (21 تا 139)
Founder: گیل گیلانشاه
بادوسپانیان که با نامهای دیگری، نظیر آل بادوسپان و اُستَنداران نیز نامیده شدهاست، طولانیترین حکومت تاریخ ایران و دومین حکومت طولانی تاریخ جهان میباشد. پادوسپانیان سلسلهای بودند که از ابتدا با عنوان اسپهبد، سپس از سده پنجم تا دهم اُستَندار و بعدتر از اواخر سده یازدهم میلادی تا سده شانزدهم میلادی با نام ملک بر رویان و رستمدار حکومت میکردند.
نمایش بیشتر
ساسانیان
(-397 تا 30)
Founder: اردشیر بابکان
اشکانیان
(-868 تا -397)
Founder: ارشک یکم
دودمان گاوبارگان یا سلسله دابویگان یا دابویگان گاوباری دودمانی از شاهزادگان ساسانی است که از سال ۶۴۲ تا سال ۷۶۱ میلادی به مدت ۱۱۹ سال بر طبرستان و گیلان فرمانروایی داشت. گرچه امپراتوری ساسانی در پی شکست از اعراب فرو پاشید و یزدگرد سوم آخرین پادشاه ساسانی در سال ۶۵۱ میلادی کشته شد، اما تیرههایی از شاهزادگان ساسانی همچنان تا سدهها در سرزمین طبرستان فرمانروایی داشتند. نامدارترین این شاهزادگان، شاخهٔ نخست گاوبارگانند.
نمایش بیشتر
سلوکیان
(-933 تا -796)
Founder: سلوکوس یکم
امپراتوری اسکندر (-949 تا -933)
Founder: اسکندر
هخامنشی
(-1171 تا -951)
Founder: کوروش بزرگ
مادها
(-1299 تا -1171)
Founder: دیاکو
اردشیر بابکان، حکومت ساسانیان را ایجاد کرد و شهر تیسفون در نزدیکی بغداد را پایتخت ساسانیان قرار داد . اردشیر بابکان ، دین رسمی کشور را زرتشتی اعلام کرد . بعد از مرگ اردشیر بابکان پسرش شاپور اول بر تخت شاهنشاهی نشست که یکی از شاهان بزرگ ساسانی محسوب می شد.دورهای از تجدید حیات فرهنگ و هنر ایرانی را آغاز کردند. این دوره به خاطر رقابتهای مداوم با امپراتوری بیزانس و پیشرفتهای معماری و هنری شناخته شده است.
نمایش بیشترتمدن ایلام (-3821 تا -1160)
Founder: هومبابا
تمدن ایلام یا هَتَمتی (به پارسی باستان: اووْجه، هووجه 𐎢𐎺𐎩 (Ūvja)[۹]) نام یک تمدن در منطقهای است که بخش بزرگی، در جنوب غربی فلات ایران را در پایان، هزارهٔ سوم قبل از میلاد در بر میگرفت و در دورهٔ هخامنشیان به منطقه جغرافیایی سوزیانا شوش (Susa) کاهش یافت. ایلامیان کشورشان را «هَتَمتی» (هَ (ل) تَمتی) (Ha(l)tamti/Hatamti) بهمعنی «سرزمین خدا» میخواندند، اکدیان بدان «اِلامتو» (Elamtu) میگفتند و سومریان آن را با اندیشهنگاشت NIM به معنای «بالا و مرتفع» مینوشتند.
نمایش بیشترسلسلههای ایران در گذر زمان
در این صفحه با سلسلههای مهم ایران، از امپراتوریهای باستانی تا حکومتهای معاصر، آشنا میشوید. اطلاعاتی مانند بنیانگذار، دوره حکومت، و شرح کوتاه برای هر حکومت ارائه شده است تا روند تاریخی ایران را بهتر درک کنید.
این صفحه برای علاقهمندان به تاریخ، دانشآموزان و گردشگران بسیار مفید است.
ارسال نظر
